Att förlora sin identitet – och komma vidare

You are currently viewing Att förlora sin identitet – och komma vidare

Det är smärtsamt att förlora sin identitet. Det gör att man känner sig vilse, frustrerad, ogrundad. Jag vet hur det är, för jag gick igenom den upplevelsen själv. Men det finns sätt att komma vidare, olika sätt som man kan tänka på. Här är några saker som funkade för mig, och som kanske kan hjälpa dig med.

Relaterat: Att våga vara sig själv, sluta konformera, och hitta sin grupp

Vad är en identitet?

Vår identitet är vad vi identifierar oss med. Olika människor identifierar sig med olika saker såsom:

 • Namn
 • Kön
 • Sexualitet
 • Jobbtitel
 • Utbildning
 • Sociala relationer (vilka vi hänger med och “tillhör”)
 • Materiella ägodelar 
 • Finansiella tillgångar
 • Socioekonomisk bakgrund
 • Etnisk bakgrund
 • Klädstil 
 • Utseende
 • Andras åsikter om vem vi är

Dem flesta människor, speciellt barn och unga, är omedvetna om att dem identifierar sig med saker. Och det är nog ännu färre som är medvetna om att vi kan välja vad vi vill identifierar oss med eller inte. 

Jag tror att det är först efter att man har förlorat en del av, eller hela sin identitet, som man blir medveten om att vem vi är, inte är något yttre. Ingen av oss är vår jobbtitel eller fysiska kroppar. Vi har jobb titlar, våra fysiska kroppar, diplom, ägodelar, och sociala tillhörigheter, men vi är inte dem sakerna.

Vad gör att man kan förlora sin identitet?

Att förlora sin identitet kommer oftast från någon typ av traumatisk eller påfrestande händelse. Man förlorar något som man identifierar sig, eller något förändras, som gör att man inte längre kan identifiera sig med något. Det kan vara saker som att..

 • Förlora jobbet eller byta karriär
 • Hoppas av en utbildning
 • Förlust av en relation eller gemenskap
 • Man hamnar i en depression som gör att man ifrågasätter allt
 • Börja ställa existentiella frågor
 • Man upptäcker något nytt om sig själv som inte “är jag”
 • Man gör något som inte “är jag”

Oftast sker inte sådana här händelser när man är 10 år gammal, utan lite senare i livet.

Inom spirituella kretsar så kallar man upplevelsen att förlora sin identitet för en “Spiritual Awakening”, aka ett spirituellt uppvaknande. Man förlorar sin identitet och sin världsbild, och måste bygga sig en ny uppfattning om världen och sig själv.

Här är en intressant YouTube video om en person som genomgår en Spiritual Awakening >

I andra sammanhang kan en sådan här upplevelse kallas för

 • Medelålderskris
 • Livskris
 • Existentiell kris
 • Identitetskris

Oavsett vad man kallar det så innebär det oftast ett “uprooting” av vad man förr har varit säker på eller levt efter. Och man tvingas möta mer filosofiska och existentiella frågor om livet och sig själv, för att kunna gå vidare. Det här leder till att man känner sig ogrundad, och vilse i livet. 

Man kanske testar på en massa olika saker, och börjar ifrågasätt allt man levt efter.

Hur man hittar sig själv igen

Här kommer några konkreta tips på hur man hittar sig själv igen.

Studera, läs och lär!

För att komma vidare från en sådan här livskris/existentiell kris/spiritual awakening så kan det vara väldigt hjälpsamt att studera. Att läsa, lyssna, och lära från alla andra människor som går igenom eller har gått igenom samma upplevelse. 

Lärdomar kan komma från “vise” religiösa personer såsom Buddha och Jesus, men också från filosofer och tänkare såsom Nietzsche, Camus, Alan Watts och Eckhart Tolle. Om du läser något, så behöver du inte hålla med om allt, men ändå få ut en bit av visdom som kan hjälpa dig. Du behöver nya inputs för att kunna forma nya trosuppfattningar. Du är inte den enda som har gått igenom det du går igenom, och du kan komma vidare enklare med andras hjälp.

Hur vet du vad du ska läsa och lära dig från? Jo, testa olika saker och så fort du känner i din intuition en dragning mot något eller att något resonerar starkt med dig; gräv dig djupare in i just det spåret. Följ spår efter spår av vad som intresserar dig och vad som resonerar med dig. Och snart så har du byggt upp ett nytt bibliotek av tankar och idéer som känns rätt i magen på dig, och som du kan stå stabilt på.

Testa, utforska och experimentera – Lita på din magkänsla

Life begins when you make a decision

Ett annat sätt att upptäcka sitt autentiska jag, eller ett nytt sätt att vara är att testa en massa nya saker. Testa nya maträtter, nya livsstilar, nya rutiner, nya klädstiler, hårfrisyrer, litteratur genrer, lyssna på ny och annorlunda musik, prata med människor du inte brukar prata med. Gå till events och andra tillställningar som du aldrig gått till innan.

Känn efter. Du kommer känna i din magkänsla vad som känns rätt och vad som inte riktigt klickar med din energi. 

Luta dig in mer mot det som gör dig glad, harmonisk, eller exalterad för livet. Luta dig bort från det som tar emot och rubbar dig fel. 

Med tiden och med nya erfarenheter komm du mer och mer upptäcka ditt sanna/autentiska jag. Vad du egentligen vill, tycker om, och passar med. Det gäller både människor, handlingar, och åsikter. Det krävs att du agerar, och sätter saker i rörelse, för att komma någon vart.

Acceptera att egot inte är äkta

Sen är det nog bra att acceptera att vad vi väljer att identifiera oss som, är en del av vårt ego. 

Vårt ego är bara en social konstruktion i våra hjärnan (och i hjärnorna hos andra människor), om vem vi är. Men det är arbiträrt. Egentligen är vi ju bara atomer, energi, och en del av universum, lika mycket som allt annat i universum är universum. Egot är därför egentligen en mental avatar, en illusion, en fantasi utan äkta grund. Vi kan inte vara lika med en jobbtitel exempelvis, det är bara något vi har. Och ett jobb kan kännas rätt, det kan vara något vi är stolta över, som vi vill att andra människor ska veta om oss, men vi behöver inte identifiera oss med det trots allt det.

Så även om det känns bra att ha en fast identitet där vi vet våra värderingar, våra sanningar, och vad som resonerar med oss, så ska vi samtidigt försöka hålla distansen mellan “oss själva” och våra egon. 

Vi kan vara medvetna om våra egon, och spela med dem ibland om det är kul eller behövs för att fungera med andra, men vi ska nog akta oss från att identifiera oss med dem. För vi är inte vårat ego. 

Kan man leva utan en identitet?

Kanske. Jag vet inte, om jag ska vara ärlig. Men jag försöker att göra det, i alla fall i mitt egna huvud. Jag försöker att hitta mitt autentiska jag, utan att identifiera mig med det jag upptäcker resonerar med mig. Jag försöker att leva utan att sätta in mig själv i massa fack, kategorisering, titlar, eller definitioner. 

Jag gillar inte att höra från en kompis att något “inte är du”. För jag vill inte bli satt i en liten låda av arbiträra ord som på något sätt ska definiera min existens.

Men en annan del av mig förstår att en viss nivå av självdefinition krävs för att jag ska kunna fungera bra i det här samhället med andra människor. Och även om jag inte definierar mig själv med något, så kan jag uttrycka mig i form av att göra det, för att bli förstådd. Men jag försöker tänka på vilka ordval jag använder mig av. Istället för att säga “Jag är en designer och bloggare”, så försöker jag istället säga att “Jag jobbar med att designa saker och skriva artiklar”. För att ge det lite distans och göra det lite mindre identifierande. 

Det är skönt i alla fall, att inse att jag inte behöver identifiera mig något om jag inte vill.  Om jag upptäcker att jag till exempel har någon negativ bild av mig själv som inte hjälper mig på något sätt, utan bara orsakar smärta, så kan jag bestämma mig för att sluta tycka så om mig själv. Och att inte identifiera mig med gamla saker har gjort att jag känt mig så fri.

Frihet, det är verkligen något som kommer utav att sluta identifiera sig med saker. Frihet att vara den man vill vara, frihet att bete sig hur man vill, klä sig hur man vill, göra och prata hur man vill. Friheten att vara i nuet, levande, och autentisk.

Så även om det är jobbigt att gå igenom en period av att förlora sin identitet så tror jag att i längden så bidrar det till ett mycket bättre liv.

Lämna ett svar