Vill du byta karriär efter examen?

Du visar för närvarande Vill du byta karriär efter examen?

Vill du byta karriär efter examen? Här är tips på hur du kan tänka och vad du kan göra åt situationen

Relaterat: Hur du får tillbaka ditt driv och ambition

Det kan vara en riktigt jobbig känsla att känna att man vill byta karriär strax efter examen (eller precis innan). Man tänker ofta på hur många år, tid, och slit man lagt ner för att klara sin utbildning, bara för att sen inte vilja fortsätta på det spåret längre. 

Det är dock vanligare än vad man kan tro. 

Dem flesta börjar studera en flerårig utbildning i ung ålder. I en ålder då man inte känner sig själv helt än, och framför allt inte har testat på olika typer av arbeten än. Hur kan man då veta vad för typ av arbete man kommer trivas med i framtiden? Det är nästintill omöjligt, om man inte har vissa extremt starka intressen och kompetenser som man upptäckt mycket tidigt i livet.

Dessutom så förändras vi människor hela tiden. Varenda liten händelse, minne, och tanke som vi får, förändras oss. Och även om valet man gjorde kanske var helt rätt när man precis gjorde det, så kanske det inte längre passar en längre fram.

Så, det är helt naturligt. Det är det viktigaste att veta. 

Den goda nyheten är att fler och fler i samhället börjar byta karriär i mitten av livet, eller i en mogen ålder, vilket gör att det börjar bli mer och mer normaliserat och accepterat att gör det. Och att en ung person känner att den behöver ändra bana är än mindre förvånande.

Många framtidsstudier menar dessutom på att i framtiden kommer till antagligen bli förväntat att man byter karriär fler gånger i livet för att anpassa sig till ett allt snabbare föränderligt samhälle. Med teknikutvecklingen och globaliseringen så vet ingen vad framtiden har att erbjuda oss, och vad som kommer förväntas av den enskilde arbetaren. Men mest troligt kommer de snabba samhällsförändringarna påverka och bidra till en mer flexibel arbetsmarknad. 

Hur ska du tänka om du vill byta karriär efter examen?

Det finns inga rätt eller fel i livet, och ingen kan veta vad som händer en i framtiden. Det enda som man egentligen kan veta är hur man känner i nuet. Mår du bra i livet som du lever nu? Är livet så som du vill att det ska vara? Om det inte är det, så är du fullt berättigad att ändra på det tills du är nöjd och glad.

Och jag förstår helt att det är läskigt att ge upp en plan, ett mål eller en dröm som man hängt fast sig på i flertal år. Som man sett fram emot, och kämpat för. Jag tror att många som är ambitiösa, smarta och duktiga ser på sina karriärmål på det viset. 

Men att lära sig släppa gamla drömmar och acceptera förändring i livet gör dig inte mindre duktig, ambitiös eller målmedveten. Om något, så gör det dig smartare.

Det är smart och modigt att våga möta sitt inre och acceptera sina känslor och viljor som dem är. Och det är ännu bättre att sedan ta modet till sig och faktiskt ta ansvar över sitt eget liv och göra det man vill.

För döden kommer komma. Den väntar oss alla. Och den tid som vi har vid livet är egentligen så kort. Slösa inte på mer tid än du absolut behöver, och ta vara på all den tid du får. Men att leva ett liv som känns oautentiskt, fel, och som ger dig ångest kan väl inte på något sätt vara det bästa du kan göra med tiden du har?

Tips på saker du kan göra för att öka trygghet & back-up

Men eftersom jag vet hur läskigt det är att ge upp karriärmål och gamla drömmar så kommer här några tips på saker du kan göra för att få det att kännas lite tryggare på vägen.

Du kan 

  • Ta ett jobb i ditt karriärsområde och jobba kvar en period så att du får erfarenhet och något att sätta på CV:t. Detta kan kännas skönt som en back-up ifall du är rädd för att ångra dig senare.
  • Jobba parallellt med det nya du vill göra (t.ex. bygga upp ett sidoprojekt tills det går tillräckligt bra för att du ska känna dig trygg att ge upp din gamla dröm)
  • Läs på om människor som lyckats med det alternativa du vill göra
  • Påminna dig själv om att tiden inte finns, det finns bara nuet. Om du lever och har det bra i nuet så har du egentligen inga problem. All ångest och oro om framtiden är projektioner och påhitt i din hjärna.
  • Du kan tänka: ”What if it turns out better than I could ever imagine?”
  • Påminn dig själv om att det är väldigt många vuxna som inte arbetar med det dem utbildade sig för, men som lever toppen liv ändå

Men det viktigaste är att du känner av i din intuition, vad säger den dig? När du vet vad du vill, var inte rädd för det. Acceptera det. Men om du inte helt vet än, så behöver du inte har bråttom heller, det är okej att sitta i känslan ett tag tills du vet vad du verkligen vill.

Om du väljer att ta råd från någon annan, fråga dig själv: Lever den här personen ett liv som du själv hade velat leva? Om inte, så kanske det inte är rätt person att fråga.

Jag tror i allmänhet att mycket rädsla kring att byta karriär kommer från att man är rädd för att förlora en trygghetskänsla. Många som dessutom väljer att studera ordentliga utbildningar är antagligen personer som har vissa trygghetsbehov. Men det är också viktigt att ge sig själv perspektiv: Att ha en utbildning eller ens en karriär är ingen fool-proof skyddsväst. 

Ja, att ha en utbildning och arbetat i en viss bransch i några år kan ge dig en konkurrensfördel för just den typen av jobb. Men om det inte ens är den typen av jobb du vill leva med att göra, vad spelar det för roll?

En annan sak som kan vara hjälpsamt att tänka på är att det behöver inte vara allt eller inte. Bara för att du tar en paus från ett visst yrkesspår så betyder inte att du sumpat alla potentiella chanser i det områden. Självklart kan detta variera mellan olika yrken och fält, men möjligheterna vi har är bokstavligen oändliga. Och även om livet inte blir exakt som man tänkt sig så kan det bli minst lika bra, eller ännu bättre, fast i en helt oväntad form.

Trygghet är en illusion. Ingen av oss kan skydda oss helt eller vara trygga från döden, olyckor, eller dylikt. Men vad vi känner i nuet, om vi lever på ett sätt som vi vill eller inte, det kan vi veta, och det kan vi styra. 

Lycka till!

Lämna ett svar