Konsten att skriva dagbok (Tips & bästa dagboks appar)

Du visar för närvarande Konsten att skriva dagbok (Tips & bästa dagboks appar)

Att skriva dagbok innebär att man skriver ner och dokumenterar sina tankar, känslor, och minnen här i livet. Det kan man både göra i fysisk form (papper och penna) eller digital form (på datorn, mobilen, i en app). Det är ett fint sätt att både dokumentera sitt liv, bearbeta sina känslor, och få utrymme att tänka och utrycka sig fritt och obegränsat.

Relaterat: Varför dokumentera sitt liv? Existens efter döden


Vill du börja skriva dagbok men vet inte hur? Då får du massor med tips här!

Obs! Man behöver inte skriva dagbok varje dag (även om det heter ”dag”bok). Och det behöver inte ens handla om konkreta händelser/saker man gjort. Det kan också helt enkelt bara handla om att lära känna sina känslor och sig själv. Eller om att filosofera om livet och fundera kring framtiden, dåtiden, och nutiden.

Behöver en dagbok vara privat?

En dagbok är oftast privat och hemlig. Många gömmer till och med sin dagbok under madrasser, mellan böcker, och på andra hemliga gömställen. Det är oftast något man inte vill att någon annan ska få se, någonsin. Och det kan vara väldigt skönt att tänka på det när man börjar skriva dagbok, att det är något som du kan hålla helt privta om du vill. Varje människas dagbok är som personens mest privata och intima värld, och det ska respekteras.

Men det kan också vara fint att dela med sig av sina tankar och känslor till andra. Vissa väljer till exempel att publicera sina dagböcker för allmänheten i form av sociala medier konton eller publika bloggar. Andra lägger ut små textsnuttar från sina mobilanteckningar, eller skapar konst kring utdrag från sin dagbok. Så det kan också var väldigt fint att dela med sig av sina privata tankar och känslor om man vill det, men det får man välja helt själv.

Något intressant är dock är att det funnits många dagböcker och personliga skrifter som blivit kända efter en viss människas död. Till exempel Anne Franks dagbok eller Marcus Aurelius skrifter.

Tips på Saker att skriva om i sin dagbok

Att skriva dagbok

Så, vad kan man skriva i sin dagbok? Här får du några tips ifall du inte vet hur du ska börja. Det viktigaste att komma ihåg är att du kan skriva och uttrycka exakt vad du vill, på vilket sätt du än vill. Du kan till och med bränna upp/slänga/radera dagboken senare om så önskas.

Det finns inga rätt eller fel överhuvudtaget på hur man skriver en dagbok.

Tips på saker att skriva om i din dagbok:

 • Visualisera din drömframtid – Hur vill du att ditt liv ska se ut i framtiden? Vart bor du? Vad har du på dig?
 • Dokumentera händelser i livet som du vill minnas
 • Skriv om dina intressen & hobbys
 • Analysera händelser i livet – Breakups, examen, nytt jobb, lämnat jobb, bråk med partner eller vänner, svåra livsval
 • Gör plus och minus listor på svåra beslut
 • Affirmationer – Öva på saker du vill lära dig tro om dig själv
 • Skriv ner citat från böcker och artiklar
 • Tacksamhet
 • Planera saker inför framtiden
 • Sketcha/måla ett minne

Det finns även massor med dagbok ”prompts” som man kan använda sig utav. Det är frågeställningar som man kan använda sig av för att komma igång med skrivandet. Till exempel: 20 Journaling Prompts

Skriva dagbok på datorn

Det går även absoluta att skriva dagbok digital, på sin dator, mobil, eller platta.

Exempel på bästa apparna för att skriva digital dagbok

App för digital dagbok

Skriver man på datorn, plattan eller mobilen kan man använda sig av mängder med olika appar. Exempel på sådana är:

 • Anteckningsapp på datorn/mobilen
 • Röstinspelning på mobil/dator
 • Google Documents – Så att du kan synka mellan mobil/data/platta
 • Mobilappar: Daylio, Reflectly, stoic., Moodnotes, Day One Journal mf.
 • Privat eller offentlig instagram konto
 • Privat eller offentlig blogg/hemsida
 • Youtube vloggar

Vilken är den bästa dagboks appen?

Men vilken är den bästa av dem? Enligt mig så är det Google Documents. Det är egentligen inte en dagboks app, utan en internetuppkopplad ordbehandlare.

Fördelen med Google Docs är att det är uppkopplat på molnet (internet), vilket betyder att även om du tappar din mobil eller dator så kommer du fortfarande ha tillgång till din dagbok.

Många dagboksappar som man laddar ner till mobilen är superfina och användbara på den enheten, men vad händer när du tappar din mobil? Eller när du sitter på datorn och vill skriva dagbok? Då blir du helt plötsligt begränsad.

Men med Google Docs så har du alltid tillgång, så länge du har internet. Även utan internet kan du skriva, men det synkas bara inte upp på molnet direkt. Så enligt mig är det den bästa appen för att skriva en digital dagbok med.

effekterna av att skriva dagbok

Det finns massor med positiva effekter med att skriva dagbok!

För det första, så är det ett sätt för en att minnas livet på via sina interna känslor. När man tar bilder och videos så får man bara en snapshot på hur omgivningen ser ut, men det säger inget om hur man själv uppfattade verkligheten i den stunden.

Den delen av dig kan bara finnas i din egna hjärna, och försvinner antagligen med tiden. Tänk hur många viktiga stunder i livet som glöms bort? Att skriva ner dem är ett otroligt bra sätt att minnas genom.

För det andra, så är det viktigt att lära känna sig själv. Hur mår du? Vad drömmer du om? Finns det något du håller fast vid som det är dags att släppa taget om? Finns det något du tänker eller känner som du inte vågar erkänna för någon annan, men som du bör erkänna för dig själv? Varför gjorde du det du gjorde? Och så vidare, och så vidare.

Det finns så otroligt mycket värde i att lära känna sig själv och hur man ser på världen på djupet. När man pratar i samtal med någon annan (vän, familjemedlem, eller partner), så kommer den andra personen alltid att projektera sina egna känslor och världsuppfattning på dig. Det kommer alltid påverka dig. Men ibland behöver man inte bli påverkad. Ibland är det bara lämpligt att sitta med sig själv, sina egna tankar, och sina egna känslor.

Vad finns det för typer av dagböcker?

Skriva dagbok

Det finnas massa olika typer av dagböcker du kan föra! Den traditionella synen på en dagbok är den fysiska anteckningsblock med massa text, men så behöver det inte vara. En dagbok kan vara en…

 • Konstdagbok (fylld med målningar, teckningar, inklistrade bilder och objekt såsom gamla tågbiljetter eller biobiljetter)
 • Resedagbok i bild/videoformat
 • Röstformat
 • Texter som går kors och tvärs över sidorna, utan ordning och utan datum
 • Delad dagbok med någon annan (vän, partner, familj, främling)

Gör det till din egen grej! Få ut allt du vill få ut av det.

Lämna ett svar