Att skriva dagbok – Tips på saker att skriva & appar

You are currently viewing Att skriva dagbok – Tips på saker att skriva & appar

Att skriva dagbok innebär att skriva ner sina känslor, tankar, och händelser i livet, i ett format som kan sparas. Det kan man både göra i fysisk form (papper och penna) eller digital form (i en anteckningsapp, mobilapp, röstinspelningar, sociala medier, eller blogg). Det är ett fint sätt att både dokumentera sitt liv, bearbeta sina känslor, och få utrymme att tänka och utrycka sig fritt och obegränsat.

Vill du börja skriva dagbok men vet inte hur? Då får du massor med tips här!

Man behöver inte ens skriva varje dag (även om det heter ”dag”bok). Och det behöver inte ens handla om konkreta händelser/saker man gjort. Det kan också helt enkelt bara handla om att lära känna sina känslor och sig själv. Eller om att filosofera om livet och fundera kring framtiden, dåtiden, och nutiden.

En dagbok kan och är oftast privat och hemlig. Något som ingen annan behöver få se om man inte vill dela med sig av det. Det kan vara skönt att tänka på det när man börjar skriva dagbok, att det är något helt för en själv. En persons dagbok är en persons inre värld, som ska få hållas hemlig om så önskas. Men framförallt ska man kunna känna att man kan vara helt öppen och ärlig med sig själv i sin dagbok.

Men det kan också vara fint att dela med sig av sina skrifter med andra. Vissa väljer att publika resedagböcker i form av instagram konton eller bloggar. Andra lägger ut små textsnuttar från sina mobilanteckningar, eller skapar konst kring utdrag från sin dagbok. Så det kan också var väldigt fint att dela med sig av sina privata tankar och känslor för andra. Det finns en stor chans att det finns många andra som kommer känna igen sig i det man själv upplevt i livet.

Många personers dagböcker/personliga skrifter har efter deras död blivit kända. Till exempel Anne Franks dagbok eller Marcus Aurelius skrifter.

Tips / Saker att skriva i sin dagbok

Att skriva dagbok

Så, vad kan man skriva i sin dagbok? Här får du några tips ifall du inte vet hur du ska börja. Det viktigaste att komma ihåg är att du kan skriva och uttrycka exakt vad du vill, på vilket sätt du än vill. Du kan till och med bränna upp/slänga/radera dagboken senare om så önskas.

Det finns inga rätt eller fel överhuvudtaget på hur man skriver en dagbok.

Några saker som jag tycker om att skriva om:

 • Visualisera min drömframtid – Hur vill jag att mitt liv ska se ut i framtiden? Vart bor jag? Vad har jag på mig? Hur känner jag mig? Hur går jag? Vad jobbar jag med? Vad är jag exalterad över?
 • Dokumentera händelser i livet som jag vill minnas – Jag glömmer mycket över tid, så det är alltid kul att kunna bläddra i gamla dagböcker och komma ihåg saker som jag glömt.
 • Hobby – Träning, nya köp, nytt personligt rekord
 • Analysera stora händelser i livet – Breakups, examen, nytt jobb, lämnat jobb, bråk med partner eller vänner, svåra livsval.
 • Plus och minus listor
 • Affirmationer – Saker jag vill lära mig tro om mig själv och verkligheten
 • Citat från böcker och artiklar jag vill spara
 • Gratitude – Listor på vad jag är tacksam över i livet just nu
 • Planera framtiden
 • Sketcha/måla ett minne! Och anteckna med få ord vad sketchen symboliserar.

Det finns även massor med dagbok ”prompts” som man kan använda sig utav. Det är frågeställningar som man kan använda sig av för att komma igång med skrivandet. Till exempel: 20 Journaling Prompts

App för digital dagbok

App för digital dagbok

Om du vill skriva dagbok digitalt finns det massvis med olika appar som går att använda.

 • Anteckningsapp på datorn/mobilen
 • Röstinspelning på mobil/dator
 • Google Documents – Så att du kan synka mellan mobil/data/platta
 • Mobilappar: Daylio, Reflectly, stoic., Moodnotes, Day One Journal mf.
 • Privat eller offentlig instagram konto
 • Privat eller offentlig blogg/hemsida
 • Youtube vloggar

Är det bra att skriva dagbok?

Självklart! Det är väldigt bra att skriva dagbok.

För det första, så är det ett sätt för en att minnas livet på via sina interna känslor. När man tar bilder och videos så får man bara en snapshot på hur omgivningen ser ut, men det säger inget om hur man själv uppfattade verkligheten i den stunden. Den delen av dig kan bara finnas i din egna hjärna, och försvinner antagligen med tiden. Tänk hur många viktiga stunder i livet som glöms bort? Att skriva ner dem är ett otroligt bra sätt att minnas genom.

För det andra, så är det viktigt att lära känna sig själv. Hur mår du? Vad drömmer du om? Finns det något du håller fast vid som det är dags att släppa taget om? Finns det något du tänker eller känner som du inte vågar erkänna för någon annan, men som du bör erkänna för dig själv? Varför gjorde du det du gjorde? Och så vidare, och så vidare. Det finns så otroligt mycket värde i att lära känna sig själv och hur man ser på världen på djupet. När man pratar i samtal med någon annan (vän, familjemedlem, eller partner), så kommer den andra personen alltid att projektera sina egna känslor och världsuppfattning på dig. Det kommer alltid påverka dig. Men ibland behöver man inte bli påverkad. Ibland är det bara lämpligt att sitta med sig själv, sina egna tankar, och sina egna känslor.

Typer av dagböcker

Skriva dagbok

Behöver du mer inspiration?

Den traditionella synen på en dagbok är ett anteckningsblock där man bara skriver rad efter rad av ord. Men så behöver det inte vara. En dagbok kan vara en…

 • Konstdagbok (fylld med målningar, teckningar, inklistrade bilder och objekt såsom gamla tågbiljetter eller biobiljetter)
 • Resedagbok i bild/videoformat
 • Röstformat
 • Texter som går kors och tvärs över sidorna, utan ordning och utan datum
 • Delad dagbok med någon annan (vän, partner, familj, främling)

Gör det till din egen grej! Få ut allt du behöver få ut!

Lämna ett svar