Hur du får tillbaka ditt driv och ambition

Har du tappat ditt driv och ambition? Brukade du vara den som vaknade tidigt, var taggad på träning och ansträngde dig med motivation i skolan eller jobbet, men nu har tappat det? Jag har också varit i en sådan situation, och lyckades komma ur det. Så, här är konkreta tips vad du kan göra för att få tillbaka ditt driv och bli glad och taggad på livet igen.

Att förlora sitt inre driv, ambition, eller livsglöd är inte roligt för någon. Det kan bero på depression, för mycket stress, eller förändrade livsomständigheter. Oavsett vad det beror på, så ska man inte ge upp på att försöka hitta tillbaka till den inre glöden man har! Livet är så mycket roligare, klarare, färggladare och spännande när man har det inre drivet.

Det tillståndet jag beskriver är vad jag kallar att vara i en rut. Man har ramlat ner i en negativ grop som kan innefattar nedstämdhet, pessimism, depression, negativa jämförelser, och ett grått sätt att se världen. Men precis som min metafor föreslår, så är det helt möjligt att ta sig  upp ur den här gropen. Det är kämpigt, kanske jobbigt, och ansträngande. Men när man väl är ute ur den så kommer man vara så glad för det igen! Och hur djup gropen är; ja det beror på av vilka anledningar du hamnar i en rut.

Hur du får tillbaka ditt driv

Att lyckas få tillbaka sitt driv är i många fall synonymt med att ta sig ur en rut. Det första och viktigaste du kan göra är att lära känna dig själv och förstå:

Vad är det som fick dig att hamna i din sinnesstämning?

Ibland kan det vara tydligt: ett breakup, examen, förändrade livsomständigheter, vinter depression, dålig självkänsla, att man jämfört sig upp mot någon som man tycker att man borde vara i samma “nivå” som osv. När du vet anledning(arna)en så kan du öva på att acceptera det. Acceptera att det är som det är. Vad det än är som kan bidra till din nedstämdhet. En effektiv metod att använda sig av är att skriva dagbok om sina tankar och känslor.

Sedan är det dags att ta reda på:

Vad kan du göra för att få dig exalterad/taggad på livet igen?

Ett av mina favorit-lärdomar från böcker jag läst är:

“The opposite of happiness is not sadness, it’s boredom.”.

En anledning till att du är i en rut och har tappat ditt driv kan vara för att du helt enkelt inte längre medvetet gör saker som gör dig exalterad och taggad på livet. Kan du tänka tillbaka till en tid då du verkligen var taggad på något? Såg fram emot något? Var du inte fylld med energi, glädje, och motivation då? 

Så, nästa konkreta tips är helt enkelt att ta reda på vad som gör dig exalterad och taggad på livet, och gör dem sakerna! Så mycket och ofta du bara kan. Tro mig, varenda dag kan vara njutningsfylld, glädjande, och du kan vakna varje morgon med en taggad känsla!

Livsfrågor att fundera på

Frågor som kan hjälpa dig ta reda på vad du behöver göra är:

  • Vad tycker du om att göra i livet? Vad gör dig glad? Gör dem sakerna varje dag (eller så ofta som möjligt)
  • Har du några drömmar och mål i livet? Vilka? Hur kan du komma närmare/uppleva dem inom denna vecka?
  • Tänk tillbaka till en tid då du var exalterad och taggad på livet. Varför var du det då? Kan du återskapa det idag?
  • Övar du på uppskattning varje dag? Om inte, börja göra det!
  • Hur ser ditt absoluta drömliv ut? Vad kan du göra för att nå dit?
  • Hur hade ditt ideala jag varit och betett sig? (Börja bete dig så! Nu, direkt!)

Genom att veta dem här sakerna om dig själv, och kontinuerligt utföra dem, så lovar jag dig att du kommer må bättre. Även små saker som bara ger tillfälliga lycko kickar är fördelaktiga, då dem sätter dig in i mindsetet igen att må bra. Och att veta vad du vill göra i livet och vem du vill vara, och sedan agera ut det, är garanterat ett spännande och roligt sätt att leva livet.

Ibland  är det självförtroendet som står i vägen, men tro på dig själv! Du har exakt lika stor chans att lyckas med dina drömmar och leva ditt bästa liv, såsom vem som helst annan också har.

Choosing our own aims and seeking to bring them to fruition creates a sense of vitality and motivation in life.

The Motivation Manifesto (Book)

Hedonism?

När man är i ett negativt space så tycker jag det är helt okej att prioritera sig själv ett tag och ägna sig åt saker som ger upphov till njutning. Så länge det inte skadar andra såklart.

Det finns en del kritik mot att leva hedonistiskt (efter njutning), men när man är i en sits där man tappat sitt driv och livslust så tror jag att man behöver återskapa ett njutningsbart liv. Annars kommer man fortsätta trampa i träsket, och älta sig i eländet och lidandet, kanske föralltid.

Lär dig själv igen hur det känns att vara driven, glad, taggad på livet, och njuta!

Lämna ett svar