Saluhallen Göteborg – Vackert Tak

You are currently viewing Saluhallen Göteborg – Vackert Tak

Jag har försökt komma in i vanan att ta en titt uppåt, vart jag än går. För att upptäcka det man annars aldrig kollar på. Vad ser jag när jag kollar ner i mobilen? Eller på marken för att inte snubbla? Inte alla vackra tak i alla fall. Men så var jag i Saluhallen i Göteborg nyligen och tog mig en titt upp, för första gången i mitt liv. Och wow, vilket vackert tak! Tänk att man missat det, så många år av sitt liv.

Rekommenderad läsning: Slakthuset Göteborg – Under ombyggnation

Jag älskar det. Älskar hur det påminner om en gammal tågstation med det välvande taket och utseendet på det guldiga och gröna skylten (”Göteborgs Mekaniska Verkstad 1888”). Älskar ljusinsläppet, den röda färgen på pelarna, och de enorma fönstren. Fick lära mig att det inte bara är ett ställe som säljer väldigt god mat, utan att det också är en väldigt cool byggnad i sig självt. På ovanvåning finns det även en restaurang, där man säkert kan njuta mer av utsikten än nerifrån.

Från saluhallens hemsida berättar dem om byggnadens historia. Byggnaden blev klar år 1889 och beskrevs som ”den första stora byggnaden som har uppförts i landet, uteslutande av stål, järn, och glas”. Som beskrivet, så är taket en vacker demonstration av industriell design. Det är något man inte tänker på så mycket när man bara kollar in i butikerna och människorna runt sig. En bild från förr, från saluhallens hemsida:

Saluhallen förr i tiden

Så, nästa gång du besöker saluhallen i Göteborg, varför inte ta en titt upp mot dess tak?

  • Inläggskategori:Göteborg

Lämna ett svar