6 Bästa Promenadstråken i Göteborg (Kollektivtrafik & Turist-vänligt)

You are currently viewing 6 Bästa Promenadstråken i Göteborg (Kollektivtrafik & Turist-vänligt)
Promenad längst vattnet Stenpiren

Här kommer min topplista på bästa promenadstråken i Göteborg, som både är lätta att ta sig till med kollektivtrafik och som erbjuder Göteborgsunika utsikter!

OBS! Jag älskar inte att gå i skogen med en massa insikter, så dessa promenadstråk har mer stadskänsla. Det finns väldigt många fler fina promenadspår i Göteborg som inte finns med på denna listan, för att de är för friluftsliv-iga och jobbiga att ta sig till. Fördelen är att dem som faktiskt är med på listan är väldigt lätta att ta sig till via kollektivtrafiken, perfekt till dig som inte har bil. Dessutom bjuder dem på väldigt unika utsikter som skriker ”Göteborg”.

Läs också: 13 Bästa caféerna och barerna i Göteborg (2021)

1. Trädgårdsföreningen

Hållplats: Kungsportsplatsen

Trädgårdsföreningen Göteborg Promenad

Trädgårdsföreningen är som en skön oas mitt i allt det kaos:iga som är innerstan. Här är det lätt att ta sig till, och det är lätt att kontrollera längden på sin promenad då stigar går kors och tvärs. Bänkar finns lite överallt och det finns även ett café där man kan beställa sig något trevligt att fika på efter eller under promenaden. På somrarna blomstrar Rosengården och folket sitter var stans på dem stora grässlätterna och umgås, läser en bok, eller solar.

2. Botaniska Trädgården

Hållplats: Botaniska Trädgården

Japanska dalen i Botaniska Trädgården - Bästa Promenadstråk

Botaniska trädgården är lite utanför stan, men har absolut den vackraste växtligheten av alla trädgårdar och parker i Göteborg. Mitt tips är att gå in i området, och fortsätta gå ända tills man hittar en brant backe uppför. Fortsätt uppför hela backen och anländ till den bästa platsen! Konstverk, vattenfall, och japansk trädgård! Är du på extra piggt humör kan du fortsätta klättra upp ännu högre. Inte många gör det då det inte finns så tydliga stigar upp, men springer man runt och letar så hittar man på ett eller annat sätt små stigar som leder en till otroliga utsiktsplatser längst upp på berget. Det är alltid roligt när man känner att man hittat en gömd utsiktsplats eller ställe som inte många andra känner till. Att utforska är en del av det roliga!

När man kommit till slutet av Japanska trädgården kan man gå igenom en grind och vidare promenera till Änggårdsbergen, en väldigt känd promenadsslinga.

3. Slottskogen

Hållplats: Botaniska Trädgården

Slottskogen är skapad för att promenera i (tror jag). Det kan inte slå fel. För den lätt uttråkade kan man promenera uppåt till djuren och promenera bland dem. Pingviner, söta sälar, hästar, påfåglar, getter, och en massa mer. Har man tur får man se bebis getter hoppa omkring i solen! Finns ju inget bättre, det fyller hjärtat med så mycket kärlek.

4. Röda Sten

Hållplats: Jaegerdorffsplatsen

Röda sten -Göteborg Promenadstråk
Röda sten -Göteborg Promenadstråk

Ojojoj, Göteborg, Göteborg! Vid Röda sten hittar man konstmuseum, utställningar, caféer, restauranger, fester, och en sjukt fin utsikt över bron, vattnet, och den perfekta solnedgången. Ett besök vid Röda Sten har jag aldrig blivit besviken över, vare sig det är kl 12 på dan eller natten. Man kan gå längst vattnet vid byggnaderna/caféerna, men man kan också fortsätta in på ett promenadspår som leder en till hamnen, båtar och Ghetto playan. Eller så kan man springa runt bakom och ta sig upp på bergen och njuta av utsikten högre upp.

5. Längst vattnet – Stenpiren/Masthugget

Hållplats: Järntorget eller Stenpiren

Promenad längst vattnet Stenpiren och Järntorget - Göteborg
Processed with Rookie Cam

Det kan vara väldigt mysigt att ta en promenad längst vattnet mellan Järntorget/Masthugget, ända till Stenpiren, eller till och med ännu längre längst kanalen mot Brunnsparken, men svänga av lite innan bland husen mot Kronhusbodarna.

Alternativt kan man gå från Järntorget/Masthugget till Stenpiren, och vidare mot Casinot och sedan ta sig över vägen och klättra uppför berget till ”Mjölnaregatan” (använda kartor). Där hittar man en inte så känd utsiktsplats ut mot båtarna och kanalen.

6. Östra kyrkogården

Hållplats: Redbergsplatsen

Det är en av Göteborgs största kyrkogårdar, men som egentligen också är en extremt stor och fin park. Det finns inte många ställen kvar i Göteborg som har så fina och pampiga trädalléer. Tips: Om man tar sig uppför berget i kyrkogården så får man se väldigt många extremt stora och dyra gravar från kända och rika svenskar. Det finns även en mängd vackra statyer och skulpturer. Det är många som promenerar i parken, så du kommer inte känna att du gör något skumt.

  • Inläggskategori:Göteborg

Lämna ett svar