Leonardo Da Vinci: Intressant Fakta

You are currently viewing Leonardo Da Vinci: Intressant Fakta

Jag läser just nu boken ”Leonardo Da Vinci – En biografi” av Walter Isaacson, och här är några av dem intressantaste sakerna om honom. Da Vinci är nog en av världens kändaste intellekt genom tiderna. Mest känd är han för att ha varit en renaissance man och polymath, vilket enkelt förklarat betyder att han var en människa som utmärkte sig i en mängd olika områden och ämnen. Han var en riktigt begåvad och talangfull konstnär, ingenjör, vetenskapsman, teorist, skulptör, arkitekt, med mer. Han är även konstnären till Mona Lisa, The Last Supper, och Vitruvian Man.

Jag har alltid varit mycket fascinerad och förtjust i Leonardo Da Vinci, speciellt hans intellekt och kreativa egenskaper. Så långt tillbaka som jag kan minnas å har Leonardo Da Vinci varit en av dem starkaste förebilderna jag haft. Han har inspirerat mig till att gå efter alla de intressen som jag har gjort, för att han har visat mig att man inte bara behöver välja bara en sak i livet. Han har också visat mig att det är okej att jaga kunskap, kreativitet, och skapelser, istället för bara ytligare statussymboler och pengar. Det är han som på många sätt fått mig att vara öppen för att lära mig om en massa olika ämnen, att omfamna själv-studier, och att bli intresserad av personlig utveckling och självförverkligande.

Bilden av Leonardo ovan kommer från denna webbsida: Discovery of a New Selfportraif of Leonardo da Vinci!


Intressant fakta om Leonardo Da Vinci

Här är några av dem intressantaste sakerna om Leonardo Da Vinci, enligt mig!

brown concrete building near mountain during daytime
Bild av Florence i Italien – Ray Harrington

Leonardo Da Vinci föddes utanför äktenskap

Han föddes i Italien år 1452, utanför äktenskap. Det faktum att han föddes utanför äktenskap påverkade hans roll i samhället och yrkesliv, då man på den tiden i Italien ärvde sitt yrke från sitt släkte. Hans släkte (på sin fars sida) var på den tiden jurister (notarier). Men eftersom han på sätt och vis var ”fri” från sitt släktyrke så kunde han istället vara mer äventyrlig i hans sysselsättningar.

Han var en djurvän

Leonardo Da Vinci var vegetarian och älskade djur väldigt mycket. Han ägde hästar och det fanns oftast många hundar och katter hemma hos honom. Dessutom sägs det att han brukade köpa fåglar i bur, och sedan släppa dem fria.

Leonardo da Vinci (Selfportrait)
Källa: Leonardo da Vinci (self-portrait), c. 1478/79. (Courtesy of Peter Ackermann)

Han kunde inte förmå sig att döda ens en loppa

Han var mycket vacker och vänlig

Leonardo brukar oftast visas med porträtt på honom som en äldre man med långt skägg, vilken han också hade i senare delar av livet. Men han beskrivs av alla från sin samtid ha haft ett mycket vackert utseende, med en muskulös kroppsbyggnad och elegans. Han gillade att klä sig i färgglada kläder och var uppseendeväckande och ståtlig. Hans personlighet var charmerande, och han hade ett strålande och intagande ansiktsuttryck. Hans samtida har mycket gott att säga om honom, och han hade många vänner. Han var alltså inte bara uppskattad för sina talanger och intellekt, men även sitt utseende och vänskaplighet.

Han romantiserade konstnärlig ensamhet, men levde inte efter det

I hans anteckningar romantiserar han ensamhet och isolation för kreativa själar. Men i verkligheten drog han sig sällan bort från andra utan bodde hela sitt liv i aktiva och befolkade städer såsom Florence.

Han verkar ha haft en sexuell/romantisk relation med 28 år yngre kille (som stal!)

The men who Leonardo da Vinci loved - BBC Culture
The men who Leonardo da Vinci loved by BBC Culture

En av hans elever och assistenter var Salaì, som var 10 år när han gick med i Leonardos hushåll. Leonardo fattade stark tyckte för honom, och han förblev kvar i 25 år. Under den tidsperioden tros Leonardo och Salaì ha ingått i sexuella relationer, samtidigt som Leonardo åtminstone periodvis varit onöjd med Salaìs beteende, som tjuvade och stal massvis med gånger. Leonardo verkar vid ett tillfälle beskrivit Salaì som en lögnare och tjuv, samtidigt som han förlät honom gång på gång.

Han observerade världen

Många av Leonardos vetenskapliga observationer, och även konstnärliga förmåga, kommer från hans vana att observa världen i detalj. Allt från ljus, skuggor, och rörelser, till undersökande av djur och människokroppar. Att han var så iakttagande måste också ha betytt att han var närvarande och klar i sinnet. Vilket också stämmer överrens med hur hans samtida beskriver honom.

Leonardo Da Vinci’s anteckningsböcker

Leonardo Da Vinci’s anteckningsböcker har blivit mycket kända efter hans död. Han antecknade, skissade, och målade ut idéer på papper genom hela sitt liv, och det kvarvarande dokument beräknas vara över fler än 7000 sidor. En intressant fakta om hans anteckningsböcker är att papper var väldigt dyrt på den tiden, så för att spara på papper så fick han trycka in så mycket saker som möjligt på ett och samma ark. Det betyder att många sidor av hans anteckningar är fyllde med skisser, texter och observationer om en mängd olika ämnen och antagligen från flera olika tidpunkter. Han daterade heller aldrig sina anteckningar.

Det sägs även att han alltid gick runt med en liten anteckningsbok i hängslena för att kunna snabbt spara dem observationer och tankar han fick under dagen. Det är en bra vana som alla kan lära sig av, speciellt dem som jobbar med kreativa eller skapande yrken. Varför inte börja anteckna du också?


Visst är han en intressant människa? Jag fascineras av honom på alla sätt. Troligtvis kommer jag återvända till den här artikeln kontuerligt och lägga till information om honom som jag stöter på.

Lämna ett svar