Hur man får A i alla ämnen (högstadiet & gymnasiet)

You are currently viewing Hur man får A i alla ämnen (högstadiet & gymnasiet)
Studera

Varför ska man ha höga betyg?

Att få A i alla ämnen (eller i alla fall höga betyg) i utbildningar öppnar upp fler möjligheter för dig i livet. Till exempel genom annat att du kan komma in på fler vidareutbildningar då både gymnasieantagningar samt universitet- och högskoleantagningar baseras tungt på betyg.

Att plugga vidare öppnar upp dörrar för yrken som kan ge dig bättre betalt, vara mer personligt utvecklande samt passa dig och dina intressen bättre. Även om du inte har planerat att studera vidare just nu så kan du inte vara säker på vad du kommer känna om 5, 10, 25 år. Då är det skönt att ha bra betyg att falla tillbaka på.

Sen behövs såklart inte A i alla ämnen, men det är aldrig en dålig idé att satsa så högt som möjligt och göra sitt bästa. Det är inte jättekul att behöva gå tillbaka och plugga upp betyg senare i livet, även om det är fullt möjligt.

Innehållsförteckning

Principer för att få A i alla ämnen
Hur fungera minnet? Vetenskaplig förenklad förklaring
– Biologiskt
– Minne & kunskap i hjärnan
– Exempel 1
– Exempel 2
Plugga för att komma ihåg
Bra betyg i skolan består av 2 handlingar
Studietekniker för A i alla ämnen
Var disciplinerad. Motivation är inte viktigt

Principer för att få A i alla ämnen

Det finns några grundläggande principer som jag tror på 100% när det kommer till att nå höga betyg i skolan. Dem principerna är följande:

 1. Studieteknik, vilket är det viktigaste i längden – Ha struktur i hur du pluggar och en strategi från kursens start till kursens slut.
 2. Fokusera på att förstå och lära dig kunskap istället för att memorera begrepp och teorier. Att memorera fakta är mycket mycket svårare än att bara förstå ett concept.
 3. Det du finner intressant kommer vara lättare att komma ihåg. Försök lura dig själv att du tycker ämnet är roligt. Kolla på youtube video om ämnet, en dokumentär, romantisera det.
 4. Repetition är vetenskapligt bevisat det viktigaste för att komma ihåg information. Läs mer om hur minnet fungerar lite längre ner i artikeln.
 5. Disciplin är det du behöver. Du kan inte förlita dig på motivation. Motivation kommer och går, men om du har disciplin och kontroll så kommer det gå bra.

Hur fungerar minnet? (Förenklad vetenskaplig förklaring)

Hur minnet fungerar i hjärnan

Minnet sitter i vår hjärna och saker vi vet/kan återkalla är helt enkelt kopplingar mellan flera hjärnceller.

Mer grundläggande: Vår kropp består av celler som är kroppens byggstenar. I hjärnan har vi massor med celler som kallas för hjärnceller. Dessa hjärnceller kan vara kopplade till varandra och kallas då för ett nätverk av celler. Kopplingar/nätverk mellan flera celler representerar information såsom till exempel ett koncept, eller ett begrepp såsom ”äpple”. Inte bara hur äpple stavas eller uttalas men även hur ett äpple ser ut, olika versioner av äpplen som finns (gröna, röda, ruttna), hur ett äpple smakar, hur ett äpple känns i handen, luktar osv. Dem är begreppen/kunskaperna är associerade med andra nätverk i hjärnan, och desto fler associationer ett begrepp har, desto lättare är det att återkalla informationen.

Minne & Kunskap biologiskt

Minne och kunskap är alltså kopplingar mellan flera hjärnceller i din hjärna. Dessa kopplingar byggs när vi skaffa oss en förståelse för någonting. Förståelse = lär oss fakta om något och associera det med annat vi också har lärt oss. Så för att lära sig ett begrepp/koncept/kunskap under utbildning så måste man både lära sig fakta samt koppla det med annat man kan.

[Fun fact: Något som vi kommer ihåg länge har satt sig i långtidsminnet. Läs mer om långtidsminnet på vetamix].

Exempel 1: Begreppet Äpple

Vi tar ett äpple som exempel. Att förstå något (äpple i detta fall) är att

 1. Känna till saker om det. Till exempel hård fakta såsom att ett äpple…
  – kategoriseras som en frukt.
  – kan vara grönt, rött och gult.
  – är rund i formen.
  – känns hårt att ta på.
 2. Associerar det med annat. Till exempel att äpple
  – är en vanlig frukt som ofta hittas tillsammans med bananer.
  – kan ruttna eftersom det är en frukt och frukter kan ruttna.
  – heter Apple på engelska. Apple är även ett varumärke som säljer mobiler och datorer.
  – brukar växa på träd och jag har ett minne av att jag plockade äpplen från träd när jag var liten.
 3. Ha repeterat informationen många gånger.

Exempel 2: Begreppet Kolonialism

Samma minnesprincip gäller för begrepp vi lär oss i skolan. Ta begreppet kolonialism till exempel.

 1. Känner till saker om det:
  – Innebär att stater eller grupper tar över territorium. Med våld eller andra metoder. Oftast för att dem får ut något av det såsom resurser (pengar, arbetskraft (slavar), material).
  – Det är något människan har gjort.
 2. Associerar det med annat:
  – Världsdelen Afrika blev koloniserat av västerländska länder under 1800-talet.
  – Kolonisering har lett till att människor behandlas illa. Såsom att dem som bor i de koloniserade områdena kan bli slavar. Slavar har ingen fri vilja och mänskliga rättigheter och är en dålig sak.
  – Kolonialism är ett begrepp jag hade prov på när jag läste samhällskunskap på gymnasiet och det är kopplat till triangelhandeln.
 3. Ha repeterat informationen många gånger.

Plugga för att komma ihåg

För att komma ihåg vilken information som helst behöver du alltså

 1. Memorera fakta om det.
 2. Koppla/associera det till annan information du vet. Andra begrepp, teorier, metaforer, måla ett spindeldiagram.
 3. Repetera flera gånger.

TA-DA! Nu kommer du kunna komma ihåg och lära dig vad som helst.

Läs mer om minnet på Harvard Universitys artikel.

2 saker du behöver göra för att få bra betyg i skolan

Handling 1: Ta reda på vad skolan vill att du ska kunna och vad deras krav är.
Handling 2: Lär dig och kom ihåg faktan. Det är det jag gick igenom på ovan del.

För att få bra betyg behöver du göra bägge delarna. Det räcker inte att endast komma ihåg fakta du själv väljer ut, utan du måste fokusera din energi på det skolan vill att du ska lära dig.

Studieteknik för A i alla ämnen

OBS! Detta är främst för ämnen som är mer komma-ihåg än praktiska. Fungerar bäst för till exempel samhällskunskap, psykologi, ekonomi osv än matematik och programmering.

Det här är den studietekniken/processen jag använt mig av på högstadiet, gymnasiet och universitetet. Varje gång jag följt den har jag fått högsta betyg. Varje gång jag gjort det halvdant har jag fått mellan-bra betyg. Men jag har aldrig fått icke-godkänt så länge jag följt denna process.

 1. Läs igenom kursöversikten och förstå vad du kommer testas på/vad skolan vill att du ska lära dig.
  Vilka böcker & artiklar har ni?
  Vad kommer komma på prov, tester och inlämningar?
  Se till att du har allt material redo vid kursstart.
 2. Använd To-Do (Att-göra) lista och skriv ner exakt vad du behöver läsa och plugga på.
  Till exempel:
  1. Kapitel 1, 2, 3, 5, 6, 8, 9
  2. Artikel 1 + Artikel 2
  3. Föreläsningar 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
  4. Specifika begrepp & Teorier
 3. Skumma igenom ALL kurslitteratur direkt. Så snabbt du bara kan.
  Jag brukar göra en to-do list där jag checkar av efter varje kapitel, föreläsning eller artikel jag gått igenom.
  Du behöver inte lära dig några begrepp eller teorier denna första genomläsning. Skumma om du inte orkar läsa noggrant, det gör ingenting så länge du förstår helheten.
  Syftet är att få en fullständig överblick och förståelse för hela kursen och all material. Detta kommer hjälpa dig lära dig alla detaljer senare. Tro mig, du klarar av det om du försöker. Människans hjärna är 100% kapabel till detta, såvida du inte har mycket låg intelligens (vilket du i så fall kan träna upp).
 4. Gå på alla lektioner och anteckna. Om du har svårt för att koncentrera dig så kan du sätta dig långt fram och närmare mitten av klassrummet så tvingas du vara uppmärksam eftersom läraren kommer se dig och du kommer höra allt bättre.
 5. Gå igenom dina anteckningar och föreläsnings PowerPoints snabbt flera gånger under kursens gång. Du behöver inte läsa noga utan syftet är att repetera informationen.
 6. Gör alla diskussionsfrågor/instuderingsfrågor. Det kommer hjälpa dig att komma ihåg informationen. Har du inga sådana frågor kan du skapa dina egna väldigt lätt med hjälp av ”Vad är + begreppet/teori”. Till exempel om du har begreppet ”Industrialisering” så blir frågan ”Vad är industrialisering?”. Svara på frågorna utförligt själv.
 7. När proven/testen närmar sig så läser du igenom all kurslitteratur, föreläsningar, föreläsningsanteckningar igen samt svarar på instuderingsfrågorna. Att svara på frågor kan vara bra att göra med dina klasskompisar. Att förklara ett begrepp gör även att du minns det bättre.

Den här metoden fungerar, så länge du gör det. Och helt ärligt så är det inte ens så ansträngande att plugga när du gör såhär eftersom varje gång du studerar så gör du lite i taget och med minimal stress.

Som sagt, det viktigaste är att du repeterar information och studerar på ett strategiskt sätt genom att till exempel använda dig av en to-do list.

To-do lists är en stor hjälp för att hålla sig strukturerad med plugget och här kan ni köpa en som man kan printa på vanligt A4 papper och använda för att optimera sin studieteknik.

Var disciplinerad. Motivation är inte viktigt.

Jag har hört många människor skylla sina betyg och prestationer på brist på motivation. Och jag tycker att det tankesättet är helt fel, och missgynnar en själv. Motivation kommer endast i spurtar och håller sig aldrig konstant i flera år. Det enda som i längden faktiskt kommer hjälpa dig att nå dina mål är att ha disciplin.

Disciplin innebär att du har självkontroll. För mig innebär diciplin att jag har satt upp ett mål (t.ex. Få A i betyg), en plan (t.ex. Läs ett kapitel per dag) eller en handlingsplan för mig själv som jag genomför gång på gång igen. Och detta gör jag oavsett om jag har motivation eller inte.

Disciplin är något du kan träna upp och lära dig. Och det är något du kommer ha användning för hela livet. I skolan, med träning, med hälsa och kost, i arbetslivet, vid hushåll och vid ekonomisk ansvarstagande.

Det är egentligen inte svårare än så här att få högt betyg i alla ämnen. Bara du gör det du behöver göra. Och ingen kan hjälpa dig komma ihåg information förutom du själv, så du måste själv anstränga dig.


Jag hoppas att denna artikel hjälpte dig!

Detta inlägg har en kommentar

Lämna ett svar