Min första virtuella/cyber husdjur

You are currently viewing Min första virtuella/cyber husdjur
  • Inläggskategori:Teknik

Minns du Tamagotchi? Jag minns den som leksaken alla i min klass i lågstadiet lekte med. Det var min första cyber pet/virtuella husdjur. Jag tänkte inte på det då, att det egentligen är ett så coolt concept; ett digitalt husdjur. Det låter ju futuristiskt, fastän det redan fanns på 90-talet. Jag tror att framtiden garanterat kommer komma med fler, mer avancerade, virtuella husdjur.

Relaterat: Inspiration: Retro-futuristic product design

Vad är en ”Cyber Pet”/Cyber Husdjur?

an electronic toy that simulates the activities of a pet, requiring the owner to feed, discipline, and entertain it.

https://www.thefreedictionary.com/cyberpet

En cyber pet eller virtuellt husdjur är en elektronisk eller digital leksal som simulerar ett husdjur. För att ta hand om den behöver ägaren mata, diciplinera, och underhålla den (digitalt).

Sådana har funnits länge, men i mitt huvud låter det som något från framtiden. Det är klart, formatet på sådana virtuella/cyber djur blir förbättrat för varje år som går.

Virtuella husdjur som finns idag

Tamagotchi Cyber Husdjur
Bild av: Pascal Maramis

Jag minns min första virtuella husdjur; Tamagotchin.

Min första Tamagotchi var i väldig dålig upplösning, jämfört med vad som finns idag. Dessutom var den i svartvitt och alla funktioner och gränssnitt var väldigt avskalade. Jag kan inte säga att jag blev lurad av att det var ett riktigt husdjur.

Men dagens virtuella husdjur har avancerats väldigt mycket. Nu finns dem i AR och VR format, och kan med hjälpmedel uppleva som om dem finns i verkligheten. Det kommer bli spännande att se hur organiska framtidens cyber husdjur kommer se ut. Kommer framtidens barn kunna skilja på riktiga husdjur och virtuella husdjur? Kommer dem att behandla dem med lika mycket empati och kärlek?

Människors beteende med virtuella Avatarer

Kismet från Wikipedia

Det intressanta med virtuella, digitala, och maskinella husdjur och avatarer är att människor verkar per automatik behandla dem som levande varelser. Vi har till exempel roboten ”Kismet”, som är en känd social robot. Kismet har ansiktsuttryck som simulerar människans naturliga, och det gör att många människor behandlar Kismet som om den lever.

I en studie så visade det sig att 30% av 8-12 åringar trodde att Kismet hade riktiga känslor, och rankade den att ha en väldigt positiv personlighet baserat på Big Five-faktorerna (Kedzierski et al., 2013). Baserat på det här så kan jag tänka mig att framtidens barn möjligtvis kommer ha svårt att skilja på en robot-husdjur och en organisk. Speciellt om robotens eller avatarens yttre simulerar ett riktigt djurs yttre till perfektion.

Ska bli spännande att se! Jag vet inte riktigt vad jag hoppas på. Men det hade ju varit coolt att kunna sätta på sig ett par linser och sen ha min personliga drake som husdjur. Ännu bättre om draken (avataren) hade avancerad AI och kunde kommunicera med mig och analysera omvärlden med hjälp av integrerad data. Ah, nu ska jag inte springa iväg för mycket med fantasier om framtidens teknik, men det är roligt att tänka på i alla fall!

Lämna ett svar