4 Bästa Ritprogram & Appar för iPad Pro | 2022

You are currently viewing 4 Bästa Ritprogram & Appar för iPad Pro | 2022
  • Inläggskategori:Teknik

Vill du kunna rita på din iPad men vet inte vilka appar och ritprogram som är bra? Här är en lista på dem 4 bästa ritprogrammen/apparna för iPad Pro: Procreate, Vectornator, Affinity Designer, och Adobe Photoshop Sketch.

Relaterat: Is the iPad Pro worth it for blogging? (Pros & Cons In 2022)

Att måla & rita med en iPad Pro

Enligt mig så är iPad Pro tillsammans med en Apple Pencil en av dagens absolut bästa digitala produkter för att måla och rita med. Det är få andra plattor och tech produkter som erbjuder den precision mellan skärm och penna som iPad Pro tillsammans med Apple Pencil ger. Med undantag från texturen som man målar på (glas), så känns det nästan som att måla och rita med fysisk papper och penna.

Men för att kunna måla och rita på bästa sätt med din iPad så behöver du förutom Apple Pencil, också ett bra ritprogram eller app som du kan använda dig av. Som tur är finns det massvis med riktigt bra appar och ritprogram för iPads som är väl testade och skapade just för rita och måla med.

Jag har självt använt min iPad Pro med Apple Pencil i flera år. Både för att måla, designa, och skriva med. Genom åren har jag hunnit testa massvis med olika appar för att se vilka som är bäst. Så dessa rekommendationer är baserade på mina egna erfarenheter och upplevelser med dem.

4 Bästa ritprogrammen och apparna för iPads

Innan jag går in på varje ritprogram så kommer här en snabb sammanfattad lista med länkar till varje app. Värt att nämna är att jag personligen tycker extra mycket om ritprogram som är baserade på vektor-grafik. Vektor-grafik är bra för digitala ritningar som kan användas till webben (som t.ex. illustrationer).

Bästa ritprogram för iPad Pro

  1. Procreate
  2. Vectornator
  3. Affinity Designer
  4. Adobe Photoshop Sketch

1. Procreate

Bästa Ritprogram för iPad Pro och Apple Pencil

Procreate är nog den mest använda och kända ritprogrammet för iPad Pro. Det är definitivt det bästa ritprogrammet av dem alla och den jag rekommenderar mest. Egentligen behöver man inget annat program än denna (även om det kan vara roligt att ha flera att leka runt med). Programmet kostar 119 kr, vilket inte är mycket alls för vad man får. Tycker 100% det är värt det! Procreate är alltid min go-to-app när jag bara vill måla eller skissa något snabbt.

Procreate på iPad har dessutom massvis med olika funktioner såsom:

  • Många olika typer av borstar, pennor och andra målarverktyg
  • Flera färgpaletter och möjlighet att skapa egna
  • Man kan organisera sina ritningar med hjälp av lager och grupperingar
  • Går att manipulera sina ritningar med vanliga verktyg såsom opacitet, färg-inställningar, beskärningar mm.

Dessutom kan man ladda hem penslar och dylikt från internet och få in det i Procreate. Så om du hittar en bra konstnär med en viss stil som inspirerar dig så finns det stor chans att hen har gjort kits av sina custom brushes (som det kallas).

2. Vectornator

Bästa Ritprogram för iPad Pro och Apple Pencil

Vectornator för iPad är ett vektor-grafik baserat program. Det är ett av mina favoritprogram för när jag vill skapa illustrationer och dylikt.

Som man ser på exempelbilderna så är det här programmet mycket bra för grafisk design och illustrationer (även design av posters och UX/UI Design). Men man kan självklart också rita och måla i programmet.

3. Affinity Designer

Ritprogram för iPad

Affinitet Designer är också ett vektor baserat ritprogram som är perfekt för grafisk design och illustrationer. Ritappen har en massa funktioner såsom grupperingar, lager, och andra hjälpmedel.

Läs även: How Good is Affinity Designer on the iPad Pro for UX/UI Design? A Review

4. Adobe Photoshop Sketch

Bästa Ritprogram för iPad Pro

Adobe Photoshop Sketch är enligt många en bättre variant av Adobe Illustrator Draw (som också är för iPad). Fördelen med att använda Adobe program är att om du har ett Creative Cloud konto så kan du synka dina ritningar med andra enheter som din dator eller mobil.


Hoppas detta kunde hjälpa dig hitta några riktigt bra ritprogram och appar för din iPad!

Lämna ett svar