Bo i två länder samtidigt – Tips & tankar

Du visar för närvarande Bo i två länder samtidigt – Tips & tankar

I många år har jag drömt om att bo i två länder samtidigt under en längre period. Drömmen kommer från viljan att vilja utforska världen och andra kulturer, utan att behöva lämna ett boende jag älskar och nära & kära. Och nu har jag äntligen möjligheten att göra det! Kommer dela med mig av saker jag lär mig på vägen för att hjälpa dem som själva funderar på samma sak.

Den här första delen kommer handla om det man behöver tänka på innan man flyttar såsom rörlighet mellan olika länder, hur man hittar boende, och saker att tänka på.

Praktiskt

Hur lätt det är att bo i två länder samtidigt beror på vilka länder det handlar om. Om det är mellan två EU-länder är det enkelt då EU-länderna har överenskommelser som ska gynna rörlighet och interaktioner mellan länder. Ska du däremot till ett land utanför EU kan du behöva ansöka om olika tillstånd såsom visum och annat. Sånt är viktigt att kolla upp i förhand.

Till exempel, dem två länderna jag tänker bo i är båda EU-länder (Sverige & Tyskland), så är det inte krångligt att ta sig fram och tillbaka. Jag behöver till exempel inte ansöka om visum eller registrera mig i Tyskland, åtminstone inte dem första 3 månaderna. Jag kan boka transport hur jag vill och det är bara att packa väskorna.

Efter 3 månader däremot, så är det många länder (även inom EU) som kräver att man registrerar sig i det land som man stannar i, vilket kan påverka vart man betalar skatt och dylikt. Så, om du ska stanna längre än 3 månader (och speciellt längre än 6 månader) är det viktigt att kolla upp hur det blir med skatt. Det finns risk att man blir dubbelbeskattad och behöver betala skatt i båda länderna. 

Det är också viktigt att tänka på sjukförsäkring, genom att till exempel ta med sig sitt EU-kort, och se över andra försäkringar du har. Mer detaljerad information om vad som krävs för att bo i olika länder som svensk medborgare hittar du bland annat på skatteverkets hemsida.

Ska du längre bort i världen kan det också vara aktuellt med att ta sprutor mot farliga sjukdomar som råder i dem regionerna, men som vi inte har här i Sverige. Sådana sprutor kan behövas ta en bra period innan du reser bort.

Hitta boende

bo i två länder samtidigt
Bild av Patrick Perkins (Unsplash)

Ett stabilt och bra boende är nog det svåraste att lösa när det kommer till att bo i ett annat land. En flygbiljett eller tågbiljett är lätt att fixa, och även att packa det man behöver. Men hur gör man då för att hitta ett bra boende i ett annat land?

Det här är några metoder du kan använda dig av:

 1. Hyra AirBnB i månadsperioder, då får du oftast rabatt och ett stabilt ställe att bo på
 2. Ansöka om boende på olika marknadsplatser/hemsidor. Nästan alla länder har idag en del av sin bostadsmarknad digitalt, och tillgänglig för även människor i andra länder
 3. Hitta boende genom Facebook grupper och sociala medier. Många människor är mer bekväma med att hyra ut sitt boende till folk dem känner eller är bekanta med, därför kan man lätt hitta guldkorn i mindre privata Facebook grupper och dylikt
 4. Det är lättare att hitta enskilda rum att hyra än eget boende, så om det är något du kan tänka dig så var tydlig med det
 5. Desto mer du tjänar, desto större chans har du också att få ett ordentlig boende med långvarigt kontrakt. Så har du planer att flytta kan det vara gynnsamt att försöka skaffa dig en stabil inkomst eller anställning innan.

Jag hittade mitt boende i Berlin genom att skriva ett inlägg i en facebook grupp ”Svenskar i Berlin” och fråga om någon hyrde ut ett boende i några månader. Ingen svarade på mitt inlägg offentligt men jag fick ändå privata meddelanden från svenskar som var intresserade av att hyra ut ett boende till mig. Så, det kan verkligen vara ett tips för dig med! Dessutom kan det kännas tryggare att hyra från en svensk som man kan kommunicera med enklare.

Tänk på

Några andra saker som kan vara bra att göra och tänka på innan man åker iväg:

 • Lära sig lite av det nya språket och etiketter (artigheter och dylikt)
 • Läsa på om aktuella rådande situationer (såsom COVID-restriktioner)
 • Börja bekanta sig med gator, stadsdelar och sevärdheter. Det går lätt att göra genom att kolla Google Maps streetview, Google på områden, samt gå med i olika forum och följa konton på sociala medier 
 • Förbered det som är svårt att fixa i det andra landet såsom receptbelagd medicin, förnya pass, och dylikt

Fördelar

För mig är det den bästa kombinationen av att få upptäcka nya saker, lära känna ett nytt socialt nätverk, och få nya jobbmöjligheter, samtidigt som jag inte behöver säga hejdå till ett liv jag älskar här hemma.

Jag antar att många flyttar permanent till ett annat land för att dem känner sig färdiga med det gamla och vill vidare i livet, vilket kan göra det till en antingen-eller fråga. Men om man älskar sitt befintliga liv, men samtidigt vill ha nytt, så kan det kännas som att det är en för stor uppoffring att göra. Och det kan göra att man aldrig vågar få den upplevelsen man är ute efter.

Men genom att bo i två länder samtidigt kan man få det bästa av båda världar. Både ett nytt liv och upplevelser, samtidigt som man inte behöver bryta med gamla vänskaper, boenden, partners och andra relationer.

Tips

Ekonomi

Det största förhindret för att leva en sån här livsstil är dock ekonomiskt. Det är dyrt att behålla två olika boenden i olika länder, samt ha råd att regelbundet ta sig fram och tillbaka. Så, för att kunna göra något sånt här behöver man ekonomin för det. Ett sätt att lösa det på är att försöka hitta så billiga boenden som möjligt, samtidigt som man strategiskt arbetar för att höja sin inkomst i förhand så att det räcker. Det kan vara svårt, men det är inte omöjligt!

Platsoberoende inkomstkälla

Ett annat tips är att försöka hitta ett sätt att få en inkomst som är platsoberoende såsom ett distansjobb eller starta ett företag där du kan generera en inkomst oberoende av vart du befinner dig i världen. Det finns många hemsidor för distansjobb såsom weworkremotely. Däremot kräver dem flesta distansjobb att du har en viss kompetens eller skill såsom design, programmering eller marknadsföring, men det finns även kundtjänst-jobb på distans och liknande som inte kräver sånt.

Här är exempel på platsoberoende inkomstkällor du kan jobba på att bygga eller skaffa:

 • Distansarbete (frilans eller anställning)
 • Eget företag (sälja digitala produkter eller tjänster)
 • Investeringar som genererar kontinuerlig inkomst
 • Plugga på distans och få CSN
 • Spara ihop en stor budget innan som du kan leva på ett tag

Relaterat: 5 hemsidor där du kan hitta distansjobb

Relationer & Socialt

En annan svårighet kan vara hur nära och kära kommer reagera, det är därför viktigt och snällt att kommunicera med familj, partners, och nära vänner om vad man planerar att göra. Missförstå mig inte, det är ditt val hur du vill leva ditt liv, men var medveten att det kan skada relationer om du bestämmer dig för att göra stora livsförändringar utan att hålla dina nära och kära in-the-loop.

Om ett av de länderna du tänker fortsätta bo på är ditt hemland så är det mindre klurigt. Men även då är det bra att uttrycka det till speciellt familj och partner att du inte lämnar dem permanent. Tyvärr kan det annars upplevas från ett eller båda hållen som att man behöver lämna eller säga hejdå till en relation som man kanske inte alls behöver lämna. Man kommer ju träffas igen, kan alltid besöka varandra, och hålla kontakt så lätt med hjälp av modern teknik.


Jag personligen älskar idén och konceptet på fri rörlighet mellan länder och samarbeten mellan människor från olika kulturer. Och i takt med att fler och fler har möjligheten att arbeta platsoberoende så hoppas jag att det bara kommer bli enklare att kunna leva i flera länder samtidigt. Detta märks redan mycket inom IT och frilansvärlden då coworking spaces, hostels, och kontorshotell verkligen har utvecklats över hela världen.

Ska bli spännande att få testa den här livsstilen, och att se hur framtiden utvecklar sig!

Lämna ett svar