Jobba från coworking space – Erfarenhet från Factory Berlin

Du visar för närvarande Jobba från coworking space – Erfarenhet från Factory Berlin

Om du är frilansare, egenföretagare eller arbetar från distans kan ensamhet och isolation bli ett oväntat problem, speciellt om du är en person som tycker om att socialisera och umgås med andra. Att jobba från coworking space kan därför vara en bra lösning som dessutom kan ge dig mycket mer än bara en arbetsplats.

Här är min erfarenhet med att jobba från coworking space i Factory Berlin och generella tips.

Relaterat: 5 hemsidor där du kan hitta distansjobb

Om Coworking

Ett coworking space är ett ställe där flera människor arbetar tillsammans, men inte nödvändigtvis på samma saker. Det kan till exempel vara en lokal där det sitter tio olika frilansare och egenföretagare, som alla håller på med sina egna projekt.

I ett coworking space är det vanligt att man har gemensamma ytor, samt har möjlighet till privata utrymmen för möten och koncentrerat arbete. Dem delade ytorna kan vara större lokaler med många skrivbord, kök, kaffemaskiner och köksapparater, toaletter, gym, bibliotek, studios, och dylikt.

Olika coworking communities har olika inriktningar och nischer. Vissa riktar in sig på en viss typ av profession såsom kreatörer, programmerare, entreprenörer osv. Men andra nätverk försöker få en blandning av medlemmar för att gynna samarbeten och låta människor mötas från olika branscher.

I dem flesta fall kostar det att arbeta från ett coworking space, då man betalar för utnyttjande av lokalutrymme, kaffe, event, interna utbildningar och dylikt. Har du ett eget företag kan du däremot betala avgiften som en kostnad på företaget.

Fördelar

Jobba från coworking
Photography by Yolk Coworking

Det finns massvis med fördelar med att arbeta från coworking space och gå med i ett professionellt nätverk. Här är några potentiella fördelar du kan förvänta dig:

 • Daglig socialisering som motverka ensamhet/isolation
 • Kan öka produktivitet att vara i en annan miljö än hemma
 • Man kan skaffa nya vänskaper och nätverk som gynnar privat & professionellt liv
 • Inspirerande och intressanta miljöer
 • Gemenskap
 • Interna event, utbildningar, och erbjudanden som man annars inte har tillgång till
 • Unik upplevelse av hur man kan arbeta och leva än traditionell kontorsanställning

Nackdelar

Som med allt annat i livet finns det både fördelar men också nackdelar. Några potentiella nackdelar du kan uppleva är:

 • Kostnad – Det kostar oftast att arbeta från ett coworking space
 • Hög ljudnivå – Det kan bli hög ljudnivå i vissa typer av utrymmen, vilket kan försämra koncentration
 • Transport – Du måste ta dig till och från stället vilket tar tid som du annars hade sparat om du inte lämnade ditt hem
 • Du behöver visa hänsyn – Eftersom du delar utrymme med andra så behöver du också visa hänsyn genom att exempelvis inte skräpa ner, inte vara för högljudd i områden där det ska vara tyst, och dylikt

Factory Berlin – Erfarenhet

Coworking - FACTORY Berlin Mitte
Factory Berlin Mitte

Där jag arbetar från i Berlin heter Factory Berlin, som framförallt är ett nätverk för innovatörer, frilansare och entreprenörer, men som också har tre olika campus/coworking ställen i Berlin och Hamburg där man kan fysiskt arbeta från.

Under 2018, så launchades 50% av Berlins startups från Factory Berlin.

Martin Eyerer is the Chief Innovation Officer at Factory Berlin. He supervizes a highly curated community of entrepreneurs coming from 70 nations, from which 40% are women, and who are active in cutting-edge fields such as Artificial Intelligence, Blockchain, VR, UX/UI, mobility or IOT. Lately, Factory Berlin started to onboard renowned artists and musicians to their community as well. “We connect and bring people together to build new businesses, to help each other, to collaborate, and to be inspired

Martin Eyerer

Factory Berlin är den första riktiga coworking stället jag har arbetat ifrån, bortsett från caféer och andra icke-medlemskap ställen. Och jag kan direkt säga att jag förstår mig på fördelarna nu med att arbeta från ett coworking ställe, speciellt om man annars sitter helt själv hemma och arbetar.

För det första så är lokalerna och miljön i Factory Berlin riktigt coola, moderna och inspirerande. Det är fräscht, men också hippt och nästan lite ”punkigt” med inredning inspirerad från street art och moderna konstnärer och artister.

Förutom lokalerna så är även människorna väldigt trevliga, öppna, och vill lära känna nya. Från första timmen så fick jag ett superbra bemötande av både anställda och andra medlemmar, som gärna startar konversationer. För någon som mig, som är trött på att sitta isolerad hemma, och som är ny i ett nytt land, så är det guldvärt att få den dagliga sociala interaktionen med andra snälla människor.

Kommer skriva en mer in-depth review av Factory Berlin om 2-3 månader när jag kommit in i det mer!


Sammanfattningsvis så kan det vara en väldigt bra upplevelse att jobba från ett coworking ställe om du är trött på att sitta hemma själv och arbeta, vill sitta i en inspirerande och cool miljö, samt vill lära känna nya människor som sysslar med saker du tycker är intressanta. Det är som en 10X upgrade från att sitta i en skollokal eller vanligt kontor.

Lämna ett svar