21 Exempel på passiva inkomster (& Tips)

Du visar för närvarande 21 Exempel på passiva inkomster (& Tips)

Passiva inkomster (eller semi-passiva) gör livet enklare, och kan vara värt att bygga upp så tidigt som möjligt i livet. Men det kan vara svårt att veta vart man ska börja och på vilka sätt man kan skaffa passiva inkomster. Här är 21 exempel på passiva inkomster och tips på hur du kan börja skaffa egna!

Relaterat: 5 hemsidor där du kan hitta distansjobb

Definition – passiva inkomster

Passiva inkomster är inkomster som fortsätter genereras utan att du behöver aktivt arbeta för pengarna. Alla passiva inkomster börjar dock med investeringar i form av pengar, energi, eller arbete. Och dem flesta passiva inkomster är inte helt passiva utan semi-passiva, men tillräckligt passiva för att vara önskvärda.

Varför passiva inkomster är önskvärda

Exempel på passiva inkomster
Photography by freestock

Som anställd så säljer du antal arbetade timmar i utbyte mot en viss summa pengar. Detta sätter begränsningar i hur mycket du kan tjäna då dygnets timmar är begränsade och det finns även begränsningar i hur mycket andra är villiga att betala dig.

Om du arbetar för dig själv så har du möjlighet att öka inkomst per timma, men du är fortfarande begränsad till hur många timmar per dag du kan jobba. Att ha flera passiva inkomstkällor däremot, frigör dig från att vara fast i antal timmar av ditt liv du säljer för antal kronor i betalning.

Passiva inkomster är därför nyckeln till ett ekonomiskt fritt liv där du kan undgå att vara fast i att sälja timmar av ditt liv för pengar. Det finns också ingen begränsning i hur mycket passiva inkomster du kan bygga upp, och det är ett sätt som många människor blivit ekonomiskt oberoende på.

Kräver investeringar i början

Det är dock viktigt att påpeka att få bra saker i livet kommer utan arbete eller ansträngning. Även passiva inkomster kräver generellt sett mycket jobb och investeringar i början för att sedan kunna fortsätta på egen hand.

Att attrahera till sig pengar i världen kommer från att erbjuda något (oftast en tjänst eller produkt) som andra tycker är värt att spendera pengar på. Det betyder därför att du generellt sett behöver ge något i värde till andra för att tjäna pengar, vilket även gäller i fallet med passiva inkomster. Så, i alla majoriteten av dessa exempel så kommer du tjäna mer desto mer värde din tjänst eller produkt ger andra.

21 Exempel på passiva inkomster

 1. Investera i fonder och aktier
 2. Investera i företag där du får en del av framtida vinster
 3. Hyresintäkter (hur ut rum, lägenhet, eller fastighet)
 4. Blogg/Hemsida (reklam och affiliate-intäkter)
 5. YouTube (reklam och affiliate-intäkter)
 6. Podcast (reklam och affiliate-intäkter)
 7. Skriv och sälj böcker
 8. Skapa en e-kurs
 9. Skapa en app
 10. Sälj printables (t.ex. på Etsy)
 11. Sälj/licensera musik
 12. Sälj fotografier
 13. Sälj grafiska tillgångar (fonter, templates, mockups)
 14. Sälj stickers
 15. Sälj kläder/merch
 16. Sälj mobilskal
 17. Låna ut pengar eller objekt (t.ex. bil)
 18. Köp upp ett vinstgivande företag
 19. Bygg upp ett företag som fungerar utan ditt aktiva arbete
 20. Automatisera betalt arbete (automatisera arbetsuppgifter eller anställ andra billigare för att utföra dina arbetsuppgifter)
 21. Donationer

Tips

Traditionella investeringar

Traditionellt sätt kommer passiva inkomster från investeringar i företag (såsom i aktier, fonder, och direkt ägande), fastigheter (som går upp i värde eller som hyrs ute), och lån. Dessa traditionella metoder för passiva inkomster kräver oftast väldigt mycket kapital till att börja med, för att avkastningen ska bli tillräckligt stor för att bli märkbara.

Moderna metoder för passiva inkomster

Exempel på passiva inkomster
Photography by Christopher Gower (Unsplash)

Med internet finns det oändligt många möjligheter att automatisera produktförsäljning. Enklast är att sälja en digital produkt och automatisera hela processen med marknadsföring/reklam, sälj, betalning, kvitton, och leverans. Det finns massiv med färdiga tjänster man kan använda sig av som automatiserar sådana processer åt dig.

Men som sagt, i början krävs det att du på ett eller annat sätt investerar antingen pengar på att anställa någon, eller själv arbetar för att göra alla produkter och sätta upp allting innan det blir passivt. Har du råd så kan det vara värt att anställa hjälp för att komma igång snabbare, men har du inte initialt kapital kan du själv göra arbetet som behövs.

Verklighetsuppfattning

Det viktigaste för att lyckas bygga upp en signifikant passiv inkomst är att man går in med rätt mindset. Det är viktigt att vara medveten om att det inte är lätt, annars hade alla gjort det. Och det är viktigt att veta att det är möjligt att det tar väldigt lång tid innan man ser det resultat man är ute efter, ibland kan det ta flera år av hårt arbete eller kontinuerliga investeringar.

Har du däremot rätt inställning och verklighetsuppfattning, rätt vision, och inte ger upp, så finns det stor chans att du kommer lyckas skapa dig passiva inkomster som gör ditt liv enklare.

Personlig erfarenhet

Min personliga erfarenhet av att bygga upp passiva inkomster är att det tar väldigt mycket jobb, tid, energi, planering, och uthållighet. Jag har hört många berättelser om andra som lyckats tjäna otroliga summor utan mycket ansträngning, men så har inte fallet varit för mig. Jag har i många fall behövt jobba gratis varje dag, i flera år, för att sedan kunna få en passiv inkomst från en produkt eller tjänst.

Därför är mitt absolut bästa personliga tips att man vet:

 1. Varför man vill skaffa passiva inkomster (hur kommer det förbättra ditt liv på sikt?)
 2. Hur man ska gå tillväga – Ha en plan, läs på, gör research, och fråga andra som har lyckats
 3. Håll visionen och ge inte upp – Det kan ta flera år innan du ser resultat på ditt jobb eller investeringar så det är viktigt att inte ge upp för tidigt

Det jag har upplevt hjälper är också att utveckla kompetenser och färdigheter som gör att man kan producera saker som man kan sälja eller tjäna pengar på. Exempel: digital design, SEO, digital marknadsföring, webbutveckling, kunskaper om ekonomi och så vidare. Under tiden kan man även sälja sina kompetenser för pengar, under tiden man bygger upp passiva inkomster, så att man inte blir för ekonomiskt stressad.

Lycka till!

Lämna ett svar