Behöver du en paus från Instagram? Inaktiva tillfälligt

Du visar för närvarande Behöver du en paus från Instagram? Inaktiva tillfälligt

Det är lätt att fastna för mycket i sociala medier såsom Instagram, som kan bli en stor tidstjuv. Även om man själv inte vill. Så, ibland kan man helt enkelt behöva en paus från Instagram för att få lite andningsutrymme, sociala medier-detox, eller bara för att få mer tid till annat. Ett sätt som kan hjälpa dig med att ta paus från Instagram är genom att tillfälligt inaktivera ditt Instagram-konto.

Hur du tillfälligt inaktiverer ditt Instagram-Konto

Visste du att du kan tillfälligt inaktivera ditt Instagram-konto? Det är ett superbra alternativ om du bara vill ha en temporär paus för att sedan kunna återvända till kontot igen. Vi är ju många som har många minnen och fina bilder, samt kontakter på våra konton som man inte vill ta bort för alltid.

Såhär gör du för att tillfälligt inaktivera ditt Instagram-konto:

 1. Logga in på instagram.com på en browser/webbläsare (t.ex. Google Chrome eller Safari). Enklast gör du detta via en dator eller platta, då funktionen inte finns i mobilappen.
 2. Tryck på din profilbild på höger övre hörn,
 3. Välj ”Profile”
 4. Välj ”Edit Profile”
 5. Skrolla till ”Temporary disable my account” my högra nedersta hörn
 6. Välj en anledning till ”Why are you disabling your account?”
 7. Skriv in ditt lösenord igen
 8. Tryck på ”Temporary Disable Account”

Officiella guiden på engelska >

Hur aktiverar du ditt Instagram-konto igen?

Efter att du tillfälligt inaktiverat det så kan du lätt aktivera det igen genom att logga in igen. Så enkelt är det. Helt ofarligt, men kan ge dig så mycket mental ro.

Varför ta en paus från Instagram?

Det finns mycket kritik nuförtiden riktat mot Instagram och andra sociala medier för att ha negativ påverkan på människors psykiska mående. Och så är säkert fallet. Självklart beror effekterna av sociala medier-användning också mycket på hur man är som person, hur lättpåverkad man är, och vad för typ av konton man följer.

Det här är bara några få av dem vanligaste negativa effekterna jag hört talas om associerat med Instagram-använda:

 • Sämre självkänsla då man jämför sig med andra (utseendemässigt, framgång, socialt osv)
 • Känner sig ensam när man ser hur alla andra umgås (t.ex. en fredagskväll)
 • Öppnar omedvetet appen och fastnar i långa perioder (”Oj, har det gått 3 timmar?”)
 • Lägger ut saker på fyllan som man sedan ångrar
 • Får social ångest över likes, kommentarer, och bekräftelse
 • Börjar använda det för att bli sedd/få uppmärksamhet

Relaterat: Loneliness Living Alone? Tips on How to Deal With it

Och om man nu upplever att man blir påverkad negativt av Instagram så skulle jag säga att man definitivt ska ta det allvarligt och hjälpa sig själv så gott man kan. Ett sätt är just att ta en paus från Instagram genom att inaktivera sitt konto och sluta använda appen ett tag. Men är det hållbart i längden?

Om du inte kan sluta använda Instagram

För många unga människor idag är sociala medier såsom Instagram det primära sättet man håller kontakt med sina vänner och bekanta. Det är som det moderna sättet att nätverka. Speciellt nu under COVID-pandemin när man inte träffat lika många människor fysiskt. Jag har därför svårt att se hur alla helt plötsligt skulle sluta använda Instagram.

Därför kan det istället vara ett bra alternativ att istället lära sig hantera dem negativa effekterna av sociala medier. Förutom att undvika det helt, så finns det några olika sätt jag tror kan mildra eller få bort dem negativa effekterna med Instagram.

Sätt att använda Instagram mer positivt

Här är några metoder som hjälper mig att få en positivare upplevelse av Instagram.

 • Ta paus från Instagram tillfälligt om det behövs (t.ex. ta bort app eller tillfälligt inaktivera Instagram-konto)
 • Installera plug-ins till webbläsare/browsers på datorn som blockerar flödet på Instagram (T.ex. Antigram – Explore Blocker för Google Chrome)
 • Tryck avfölj/unfollow eller mute på alla konton som triggar något i dig (människor du jämför dig med, profiler som lägger upp otrevliga saker, alla som skriver hatkommentarer osv)
 • Se över vilka du följer (rensa om du behöver)
 • Följ konton som väcker positiva känslor i dig (konton som lägger upp saker på sånt som gör dig glad, eller på dina hobbys eller bara fina saker)
 • Tänk på vad du själv lägger upp (om du till exempel mår dåligt över att lägga ut selfies, testa sluta göra det)
 • Sätt tidsbegränsning på mobilen (dem flesta mobiler idag har funktioner som tillåter dig att blockera användandet av appar efter en viss användningstid)
 • Dölj antal gilla-markeringar (om du finnar dig själv kolla på hur många likes du får så kan det hjälpa att dölja antal likes, så slipper du den ångesten)

Det kan hjälpa att själv börja använda Instagram på ett sätt som man önskar att andra använde det på.

Jag, till exempel, upplever att Instagram kan vara en väldigt trevligt plattform att använda för att dela mina hobbys, intressen, och kreativa skapelser på. Och att använda det i explicit syfte att connecta med andra genom att till exempel uppmana till diskussioner eller respons. Det jag mår sämst av att använda det till är skryt eller för visa upp en speciell bild av mig själv på. Så då undviker jag det så gott jag kan. Och om jag känner att det blir för mycket, då inaktiverar jag mitt konto ett litet tag och fokuserar på att vara snäll mot mig själv utanför sociala medier.

Testa dig fram och se vad som hjälper dig mest! På något sätt hoppas jag i alla fall att vi alla tillsammans kan skapa en bra upplevelse av sociala medier, då jag inte kan se en värld utan det.

Lämna ett svar