10 intressanta & roliga fakta om julen

Du visar för närvarande 10 intressanta & roliga fakta om julen
  • Inläggskategori:Other

Här är 10 intressant och roliga fakta om julen som du kanske inte visste!

Relaterat: Tips på digitala julklappar & digitala presenter!


Visst är det något speciellt med julen? Det är nog en av dem mysigaste högtiderna på året, i alla fall för barn. För vuxna kan det vara mer stressigt, och för vissa kan högtiden kännas ensam. Men varför firar vi julen egentligen och vad finns det för rolig och intressant fakta som är kul att veta om denna högtid?

10 intressanta och Roliga fakta om Julen

1. Jultomtens röda färg kommer från Coca Cola reklam

Det mesta intressanta faktat om julen är att historiskt sett så har tomten använt andra färger än rött såsom grönt, lila och blått. Men det var när Coca Cola bestämde sig för att alltid klä upp honom i sin röda brand-färg (i deras julreklamer), som det blev en sådan grej.

Här är Coca Colas julreklam från 1995.

2. Julen är från början en hyllning av Jesus Kristus födelse

Julen är från början en kristen högtid från början och firar Jesus födelse. Men vi vet egentligen inte om han föddes den 25 december, eftersom datumet för hans födelse har gått förlorat genom tiderna.

Men idag är det många som inte ens vet att julen har något med religion att göra, och julen har blivit mer förknippat med julklappar, julgranar, snö, och att umgås med familjen. Många ateistiska familjer och familjer från andra religioner firar till och med julen eftersom det är en så stor del av kulturen.

3. Julgranen kommer från antika Egypten och Romarna

Användningen av julgranar kommer originellt från antikens egyptier och romare. Men vår moderna julgranstradition kommer från Tyskland under 16-talet då prins Albert of Germany gav en julgran till sin fru Queen Victoria of England. I början använde man frukter och nötter istället för dem fina julkulorna vi har idag.

4. Jultomten är baserad på legenden om St. Nicholas

Karaktären jultomten är baserad på legenden om St. Nicholas, som var en kristen biskop som gav mat till dem fattiga och behövande. Han älskade också barn och tyckte om att ge dem gåvor i hemlighet. Berättelsen spred sig och så har vi idag karaktären om jultomten!

5. Dumma barn får kol i julklapp

Visste du att tomten inte ignorerar barn som betett sig illa? Utan han ger dem kol istället i julstrumpan. Den här traditionen började i Italien.

6. Astronauter har spelat ”Jingle Bells” ut i rymden

Nio dagar innan julen år 1965 spelade två astronauter på Gemini 6 ut Jingle Bells låten i rymden.

7. Det har varit olagligt att fira jul

I Amerika var det olagligt att fira jul mellan 1659-1681. Julen var länge oviktig i Amerika, och blev inte en officiell högtid förrän nästan 100 år senare.

8. Jultomten brukade inte vara så glad och trevlig

Historiskt sett har tomten blivit illustrerad som sträng, bestämd, och som en symbol för disciplin och bestraffning (kol i julstrumpan!).

9. Vem började sätta ljus på julgranen?

Traditionen med att sätta ljus på sin julgran har spårats tillbaka till Martin Luther, som sägs vara den första som dekorerat sin julgran med ljus. Han blev inspirerad av skönheten av stjärnorna som lyste mellan grenarna.

10. Berättelsen bakom julstrumpan

Den originella berättelsen bakom julstrumpan är om tre systrar som var väldigt fattiga och behövde vända sig mot prostitution. Men en kväll så kommer Saint Nicholas (jultomten) och fyller deras julstrumpor med massor av guld.

Lämna ett svar