Behöver UX/UI Designers kunna programmera?

Behöver UX/UI designers kunna programmera? Det är en av de vanligaste frågorna aspirerande UX designers frågar mig.

Det korta svaret är nej. En UX designer behöver inte kunna programmera.

Detta svar är baserat på min egna erfarenheter och vad jag har läst om på internet.

Läs också: UX Design – Vad är det och vad gör en UX Designer?

Varför behöver UX/UI Designers inte kunna programmera?

I dem flesta företag så finns det separata anställda för design och programmering. Det finns oftast programmerare som är anställda för att just arbeta med front-end och/eller back-end. Därför är det inte avgörande om du som designer kan programmera eller inte, då det inte är din huvudsakliga uppgift.

Men det beror självklart på vilken roll du har. En UX Researchers behöver definitivt inte kunna programmera. Dem rör i många fall inte ens UI (att göra grafiska mockups, bestämma färger, illustrationer, ikoner och dylikt).

Men arbetar du som UX/UI Designer kan det finnas företag som hade önskat en ”unicorn” – någon som kan allt. UX, UI, front-end, back-end, gärna marknadsföring också.

I det stor hela dock, så går det definitivt att få jobb som UX designer utan att skriva en enda rad kod.

Jag tycker: Lär dig HTML & CSS ändå!

Även om du kan bli anställd som UX/UI Designer så lovar jag att det kommer vara till din fördel förstå grunderna inom front-end utveckling. Lär. dig åtminstone HTML & CSS, samt grunderna i hur Javascript fungerar.

Varför skulle UX/UI designers behöva kunna programmera?

Anledningen till varför jag tycker du ska förstå utveckling är för att det kommer göra dig till en bättre designer. Detta gäller dock inte UX Researchers. Men det gäller så fort du är den som sitter och skapar mockups på hur gränssnittet faktiskt kommer vara utformat.

Hur vet du att det du designar ens är möjligt att skapa i kod om du har noll förståelse för hur man kodar design?

Om du inte har någon förståelse för front-end alls finns det stor risk att du:

  1. Skapar mockups som är ineffektiva och kostar för mycket att skapa – Utveckling kostar mycket pengar. Även om nästan allt är möjligt att skapa så är vissa saker så komplicerade och tar lång tid. Det blir då inte effektivt eller värt det. Om du har förståelse för utveckling kan du medvetet skapa saker som balanserar kostnad och värde.
  2. Skapar gränssnitt som inte är tekniskt möjliga. Jag har sett många nybörjare göra helt orealistiska mockups med t.ex. element som flyter utanför skärmar och dylikt. Detta händer om du inte vet begränsningarna.
  3. Har dåligt samarbete med utvecklare. Det handlar inte om att bara göra fina mockups. Du som designer behöver också tänka på omkringliggande saker som är baserat på kod. Två exempel:
    • Du behöver kunna kommunicera och i många fall arbeta nära utvecklare. Lär dig tala deras språk. Annars blir det frustrerande och leder till många missförstånd.
    • Förstå dig på hur du designar utefter responsive design – hur layout och innehåll ändras beroende på skärmstorlekar

Sammanfattningsvis: Du som UX/UI designer behöver inte kunna programmera i form av att sitta och skriva rader av kod. Men du behöver förstå hur design skapas så att du kan designa realistiska saker och kommunicera med utvecklare.

Lämna ett svar