Kognitionsvetenskap: Vilka jobb och yrken?

Kognitionsvetenskap: Vilka jobb och yrken?

Vilka jobb finns det för de som läst kognitionsvetenskap? Och hur kan man styra sin utbildning mot ett visst yrke?

Kognitionsvetenskap blir ett alltmer populärt ämne att studera, vilket inte är konstigt då det berör otroligt många nya och spännande ämnesområden såsom AI, interaktionsdesign, Big Data, neurokognition och lingivstik.

Jag har själv läst kandidatprogrammet i Kognitionsvetenskap på GU (Göteborgs Universitet) och jobbar nu som UX/UI designer. Den här artikeln kommer därför att utgå från mina erfarenheter. Många på mitt program studerade ämnet utav rent intresse för kunskap och ämnet, vilket är riktigt härligt. Dock gör en sån utgångspunkt också det extra klurigt att veta vad man kan utnyttja sin utbildning till.

Jag önskade själv att det fanns en sådan här artikel när jag började studera på mitt program och skapar därför den för er som också är nyfikna. Jag kommer försöka täcka lite av varje om: Vad är kognitionsvetenskap? Vad kan man jobba som efter att man läst det? Vad brukar lönen ligga på? Och hur hanterar man att utbildningen är så bred? Vad kan man läsa vidare i för master?

Obs! Olika universitet i Sverige har lite olika inriktningar på sina program för att kunna erbjuda studenter en unikare profiler. Det är värt att notera att programmet på Göteborgs Universitet är relativt nytt då det öppnade år 2014 och har under senaste året ändrats till att rikta in sig mot att erbjuda många kurser inom Artificiell Intelligens.

Vad är kognitionsvetenskap?

Cognitive Science and Cognitive Load Theory (CLT) - Berni Bear ...
Kognitionsvetenskap är tvärvetenskapligt

Kognitionsvetenskap är ett brett fält som tar in kunskap från flera olika ämnen såsom datavetenskap, psykologi, lingvistik, neurokognition, kommunikation, artificiell intelligens och filosofi.

I grund och botten handlar ämnet om att undersöka tänkande, minne och hur intellekt fungerar. Både hos människor och andra djur men även artificiell intelligens såsom hos robotar och AI.

Eftersom ämnet är så brett finns det möjlighet att specialisera sig i många olika områden och forma sin utbildning efter sina egna intressen.

Yrken för kognitionsvetare

man in gray sweatshirt sitting on chair in front of iMac
Design och utveckling

Efter en utbildning i kognitionsvetenskap är vanligt att man arbetar med något som rör beteendevetenskap och/eller datavetenskap.

Några exempel på områden att arbeta med är

  • Interaktionsdesigner & UX/UI Designer
  • Testare
  • Technical Writer/Communicator
  • Artificiell Intelligens
  • Webbutvecklare
  • Systemutvecklare
  • Big Data
  • Dataanalytiker
  • Forskning

Linköpings universitet har även publicerat en rapport om vad deras alumner inom kognitionsvetenskap arbetar med. Den går att läsa här.

Lönen

Majoriteten av yrken man kan arbeta med efter en examen i Kognitionsvetenskap har rätt god ingångslön (runt 30.000 kr/mån) och många av dem har goda löneutvecklingar. Detta beror dock såklart på vilket yrke man jobbar med, hur duktig man är på det man gör och vilken stad samt företag man är anställd på. De flesta yrken går att finna hos IT företag.

Skräddarsy din utbildning

Dem flesta program inom Kognitionsvetenskap erbjuder många valbara kurser. Detta just på grund av att ämnet är så brett och för att ge studenterna en möjlighet att skräddarsy sin utbildning efter det ämne dem finner mest intressant.

Min rekommendation för den som vill läsa Kognitionsvetenskap är att ta vara på möjligheten och välja kurser utifrån det yrke man i framtiden vill jobba med. Det kan vara bra att redan innan, eller i början av utbildningen fundera på vad man vill göra sen.

Är man till exempel intresserad av UX design så är det rimligt att välja till kurser inom interaktionsdesign, webbdesign, grundläggande front-end utveckling och liknande. Om det är utveckling som lockar så är det mycket smart att läsa mer programmering och datavetenskap.

Det är en mycket god idé att även försöka skaffa praktik eller ett relevant deltidsjobb under studierna för att öka sina chanser för anställning.

Masterprogram

Det kan även vara en bra idé att läsa vidare på en master om man har läst en kandidat i Kognitionsvetenskap, då det kan ge en mer specialiserad kompetens.

Några exempel på svenska masterprogram som kan vara relevanta efter en kandidat i Kognitionsvetenskap:

Lycka till!

Har du någon fråga du vill ställa? Då går det bra att kontakta mig via instagram eller via mail: wendyzhou.design@gmail.com

Wendy Zhou

Wendy Zhou

UX/UI designer. Skriver om sidoprojekt, design, teknik, privatekonomi och cyberpunk. Kontakt: wendyzhou.design@gmail.com